Bapok Susohnye...!!!

Sesungguhnya orang-orang yang menegaskan keyakinannya dengan berkata, “Tuhan kami ialah Allah,” kemudian mereka tetap teguh di atas jalan yang betul, akan turunlah malaikat kepada mereka dari semasa ke semasa (dengan memberi ilham), “Janganlah kamu bimbang (dari berlakunya kejadian yang tidak baik terhadap kamu) dan janganlah kamu berdukacita, dan bergembiralah kamu dengan (memperoleh) syurga yang dijanjikan kepadamu.”
(al-Quran, al-Fussilat 41: 30)

Daripada Sufyan bin Abd Allah al-Thaqafi, beliau berkata, “Aku berkata: Wahai Rasulullah, katakanlah kepadaku satu perkataan tentang Islam yang aku tidak perlu menanyakannya kepada orang lain selepas kamu [dalam hadith Usamah – selain daripada kamu].” Nabi bersabda, “Ucapkanlah aku beriman kepada Allah, kemudian hendaklah kamu beristiqamah.”

(Al-Imam Abi al-Husayn Muslim bin al-Hajjaj bin Muslim al-Qusyairi al-Naisaburi, Sahih Muslim, Kitab al-Iman, Hadith 159.)

p/s: Matan asal dalam bahasa Arab sila rujuk sendirilah dalam Sahih Muslim ye. Saya dah takhrij tu.

Ayat al-Quran dan hadith di atas menerangkan tentang peri pentingnya istiqamah dalam kehidupan kita. Istiqamah tu dalam bahasa arab kan. Dalam bahasa Melayunya apa? Konsisten? Bahasa Inggeris? Hmmm, lupa pula hamba...Pape je lah ye...tahu sendiri lah yer. Maksudnya, buat sesuatu perkara secara berterusan.

Dan alangkah susahnya nak istiqamah. Patutlah Nabi suruh beristiqamah, memang bapok susahnye..

Susahnya nak istiqamah hafaz al-Quran lepas subuh. Susahnya nak istiqamah nak ulang Quran lepas asar. Susahnya nak istiqamah nak ngaji lagi lepas maghrib. Susahnya nak istiqamah nak turun ke surau nak solat berjemaah. Susahnya nak istiqamah nak bangun awal. Susahnya nak istiqamah nak qiamullail. Susahnya nak istiqamah untuk tak tidur lepas subuh. Susahnya nak istiqamah nak kemas tempat tidur. Susahnya nak istiqamah nak susun buku di meja, lipat kain dalam almari. Susahnya nak istiqamah nak bersiwak pakai kayu sugi. Susahnya nak istiqamah datang awal ke kelas. Susahnya nak istiqamah nak gosok baju.

Susahnyaaaaaaaaaaaa.....susahnya nak istiqamah nak berubah. Susahnya nak istiqamah nak buat assignment. Susahnya nak istiqamah nak buat baik, nak bersedekah. Susahnya nak istiqamah puasa sunat. Susahnya nak istiqamah dua jam berkualiti setiap malam nak buat kerja-kerja yang patut. Susahnya nak istiqamah nak minum susu nak bagi sehat. Susahnya nak tulis sajak sebelum tidur.

Hoi, sape kata susah? Ada je yang boleh istiqamah. Hamba rileks je istiqamah tidur lepas subuh. Istiqamah je mesej ngan awek..hahaha...ye lah ngko....!!

Ko memang!!

Dan Allah sangat sukakan pekerjaan yang dilakukan dengan istiqamah. Biar sikit asal istiqamah, daripada banyak tapi hangat-hangat t**i ayam.

Istiqamah itu adalah tetap di atas jalan kebenaran dan kebaikan. Doakan saya, doakan kita semua.

4 comments:

...@tiyy@h... said...

semoga istiqamah...hehhee

adzim said...

yang istiqamah tu yang susah. tapi nak jd macam asiah, isteri Firaun. Bez Tyah present td...

aityyah said...

hehehe...tak rakam ko..best kta..hahha

adzim said...

hehehe..lupe nk bwk kemere....hehehe..rakam dlm kpala jer..