Ulasan berita

Baca dulu berita ini:-

Harga minimum rokok RM6.40 - Usaha mencegah kanak-kanak, remaja daripada terjebak dalam tabiat merokok


KUALA LUMPUR - Mulai Jumaat ini, harga minimum rokok di pasaran tempatan ditetapkan pada kadar RM6.40 bagi pek 20 batang bagi mengurangkan akses kanak-kanak serta remaja daripada terjebak dalam kancah merokok.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, penguatkuasaan peraturan itu akan dapat membendung golongan tersebut daripada membeli rokok selain menyekat aktiviti promosi rokok melalui pemberian diskaun yang berlebihan.

"Demi menjaga kepentingan kanak-kanak dan remaja daripada terjebak dengan ketagihan rokok dan seterusnya kemungkinan risiko penyalahgunaan dadah serta penularan penyakit-penyakit kronik, kerajaan komited untuk mengambil pendekatan mengurangkan kebolehcapaian dan kemampuan membeli rokok oleh golongan ini," katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Tegas beliau, banyak kajian sama ada dari dalam mahupun luar negara membuktikan bahawa peningkatan cukai dan harga rokok mampu mengurangkan kadar merokok dalam masyarakat terutama di kalangan kanak-kanak, remaja dan golongan berpendapatan rendah.

"Hasil kajian yang dibuat pada 2004 di Malaysia menunjukkan bahawa dengan peningkatan harga rokok sebanyak 10 peratus, ia akan dapat mengurangkan penggunaan terhadap rokok sebanyak 3.8 peratus," katanya.

Menurut beliau, peraturan baru itu dikuatkuasakan melalui Peraturan Harga Minimum Rokok dan Larangan Promosi Harga menerusi Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (Pindaan) (No.2) 2009 yang telah diwartakan.

Sumber: klik di sini

Ulasan:

1. Kenapa tak haramkan terus?

2. Ok, untuk mencegah remaja dan kanak-kanak untuk terjebak dalam tabiat merokok. Nampaknya bagus. Mungkin berjaya.

3. Walaupun tidak dibolehkan, penjual tetap menjual rokok sebatang-sebatang. Maksudnya, remaja dan kanak-kanak yang tak banyak duit masih boleh lagi membeli rokok, sebatang dua batang. Tak perlu beli sebungkus terus untuk hisap rokok. Tetapi, langkah menaikkan harga ini mungkin akan berjaya mencegah remaja dan kanak-kanak supaya tidak terjebak dalam ketagihan merokok.

4. Itu cerita remaja dan kanak-kanak yang belum cuba merokok. Bila mereka nampak harga rokok yang mahal, merekapun tak beli. Tetapi bagaimana pula dengan remaja dan kanak-kanak yang SUDAH terjebak dalam kegiatan merokok ini? Mereka akan berhenti? Mungkin.

5. Kita selalu mendengar bahawa peragut terdiri daripada penagih dadah, dan ragut menjadi jenayah sekunder kerana 'kesuntukan' untuk mendapatkan dadah. Cara mudah adalah dengan meragut. Mungkinkah selepas ini kita akan mendengar pula remaja meragut untuk membeli rokok? Kita tahu remaja tak kerja, tiada sumber pendapatan. Dan kita tahu, bahawa rokok boleh menyebabkan ketagihan, dan kita tahu, ketagihan rokok juga sukar untuk dihentikan. Maka, akan meningkatkah jenayah ragut? Curi? pecah rumah amatur? Minta jauhlah...

6. Untung sebenarnya kerajaan bila naikkan harga rokok. Sebab itu, kerajaan tak nak haramkan terus. Tetapi, itu cakap-cakap kedai kopi, hearsay orang putih kata. Sahih tak sahih, belum tentu lagi.

7. Bukankah rokok tidak boleh dijual kepada orang yang berumur 18 tahun ke bawah?

Sekian. Fikir-fikirkan.

Apa-apapun, aku memang sokong usaha kerajaan ini. Yelah, aku tak merokok kan. Baguslah kerajaan buat macam ini.

=> dan dalam setiap denyut nadi, ada sebuah kerinduan.

p/s: aku ingin mengucapkan tahniah kepada ayahku kerana telah mengambil langkah bijak dengan berhenti merokok, dan tahniah kerana mampu melakukannya, tanpa bantuan apa-apa ubatan, tanpa bantuan sesiapa, hanya dengan kekuatan azam dan kesedaran dalam diri. Alhamdulillah, ayahku berhenti merokok lama dahulu sebelum menjadi trend kerajaan menaikkan harga rokok setiap kali bajet negara. Sayang ayah!!

No comments: