KEMARUK

Habislah hutan ni. Habislah!Beruk-beruk yang baru keluar daripada kumpulan beruk itu tidak mahu masuk geng Mawas. Mereka ingin jadi pembela spesis beruk yang sebenar. Maka, mereka membentuk satu kumpulan baru; KEMARUK. Kemaruk adalah sebuah kumpulan yang berkecuali, tidak beruk dan tidak mawas, sebaliknya berada ditengah-tengah. Sebab itulah namanya kemaruk, iaitu Kem + Mawas + Beruk = Kemaruk. Merekapun sudah dapat tempat duduk baru di majlis kedai kopi.

Majlis kedai kopi itulah yang menjadi tempat bertemunya wakil-wakil mawas, beruk dan kemaruk ini. Di situlah mereka bertengkar, di situlah mereka melucah, di situlah mereka londeh melondeh. Dan di situlah tempatnya ahli kemaruk mendedahkan temberang kumpulan beruk, seorang demi seorang. Semuanya sudah tidak hiraukan lagi kehendak semua penduduk hutan yang memilih mereka sebagai suara. Mereka tak hirau lagi pasal berapa duit nak buat jambatan dari dahan ke dahan. Mereka tak hirau lagi kesah harga pisang hutan naik mendadak. Mereka tak kesah kalau harga air sungai tak turun-turun. Mereka tak pernah ada hati nak berbincang tentang kes-kes remaja beruk dan remaja mawas yang dengan sengaja membuang anak yang baru lahir dari atas pokok. Ada yang meninggalkan anak mereka di dahan, sampai dijumpai oleh penduduk hutan yang lain. Mereka tak mahu bincang yang itu.

Mereka hanya kesah cerita tarik ekor beruk jantan, cerita ketua mawas yang konon-konon sebelum jadi ketua dulu ada menendang sejenis spesis dari tanah tinggi dari atas pokok, tendang jatuh sampai mati. Itu sahajala yang mereka lalakkan dalam kedai kopi itu sehari-hari. Tak cukup dalam kedai kopi itu, mereka panggil pula wartawan buat sidang akhbar di layang atap kedai kopi.

“Saya dibayar juta-juta supaya menjatuhkan ketua mawas. Supaya saya memfetnah ketua mawas.”

“Rancangan Jumaat Kliwon nak rampas hutan ini daripada penguasaan mawas adalah bohong.”

“Bohong.”

“Bohong.”

“Moral pemimpin beruk dah tercemar dengan tuduhan menarik ekor beruk jantan.”Semalam, manusia masuk kuliah. Pensyarahnya bersyarah:

“Kita mana boleh membuka aib orang. Melondeh orang. Walaupun kita dah tak suka satu kumpulan itu, kita dah nak mufaraqah daripada kumpulan itu, kita tak boleh buka aib dia. Kenapa nak buka aib orang. Nanti hari kiamat, Allah buka aib kita pula.”

“Semua penghuni hutan ini dah mula sedar siapa kumpulan beruk sebenarnya. Mereka akan boleh menilai.”Ah, malas!!!...hehehe

No comments: