Semester enam.

Detik demi detik lenjap ditelan malam. Dan dengan tiada terasa umur manusiapun lenjap sedetik demi sedetik ditelan malam dan siang. Tapi masalah-masalah manusia tetap muda seperti waktu. Dimanapun djuga dia menampakkan dirinja. Dimanapun djuga dia menjerbu kedalam kepala dan dada manusia, dan kadang-kadang ia pergi lagi dan ditinggalkannja kepala dan dada itu kosong seperti langit. -Proemadya Ananta Toer.


"Semoga pencarian anda terhadap kecemerlangan insan berhasil dan tiada penghujungnya. semoga anda berkorban, tidak hanya terhadap matlamat yang anda tetapkan, tetapi mencapainya dan menetapkan lebih banyak matlamat lagi; bukan hanya berpegang pada impian yang anda capai, tetapi untuk mengimpikan impian yang lebih hebat daripada yang sebelumnya; bukan hanya menikmati bumi ini dan kekayaannya, tetapi menjadikannya tempat yang lebih baik untuk hidup; dan bukan hanya mengambil apa yang anda boleh daripada hidup ini, tetapi menyayangi dan memberi dengan murah hati." -Anthony Robbins.

Selamat melangkah ke semester enam, buat diri saya sendiri. Banyak impian yang ingin di gapai, banyak mimpi yang mengayam malam. Dan di sana, sentiasa ada bulan. Dan di sini, masih ada sekeping hati.

Pulangkan hatiku, dengan penuh cinta.

No comments: