imbasan dan harapan

aku meniti hari-hari terakhir 2006 dengan seribu rasa di dada. masalah pelajaran menjadi perkara terbesar yang menyemak di jiwa. entah mengapa, aku berasakan tugas menghafaz al-Quran semakin menyukarkan, ditambah sifat malas yang makin menebal dalam diri. aku kadang-kadang, dalam kesepian malam, merenung kembali kebelakang, mencari-cari semula semangat yang hilang, entah tertinggal di mana...
tahun 2006 ini, pada pengamatan, bukanlah suatu tahun yang bertuah buatku. banyak impian yang diimpikan pada awal tahun dulu nampaknya tidak begitu kesampaian. bila diteliti, tiada kejayaan yang boleh dibanggakan yang aku capai sepanjang tahun ini (walaupun kegagalan tidak begitu ketara).
aku mengharapkan tahun baru nanti akan menjanjikan suatu yang terbaik buatku. aku berazam untuk meninggalkan semua kekhilafan di belakang dan memulakan satu pola hidup baru yang lebih bersih dan terpuji mengikut lunas-lunas dan akhlak Islamiah yang telah ditanam ke dalam diri sejak kecil lagi, yang semakin hari semakin aku tinggalkan dulu. insya Allah, aku berdoa moga-moga Allah akan terus memanduku menuju jalan-Nya, jalan kejayaan, dunia dan akhirat. semogaaku akan terus tetap dan istiqamah atas perubahan ini.....................Ameen.
menjelang tahun baru ini, aku ingin nukilkan satu kalimat keramat guruku kepadaku suatu ketika dulu, Semoga Sentiasa Berjaya.

No comments: